Wie, wat, waar, wanneer?
Je vindt hieronder de lijst
met veelgestelde vragen.
We hopen dat je er de nodige antwoorden vindt.
Is dat niet het geval, dan mag je ons via mail of via de sociale media een bericht sturen.
De potjes van Into The Spoon
Je vindt de potjes in biowinkels, bij apotheken of via producentenorganisaties. Je kan ze ook online bestellen.
Neem eens een kijkje op de pagina Verkooppunten!
Open het potje en roer de inhoud zorgvuldig door.
Volg voor groentepapjes de volgende tips:
Au bain-marie:
Wil je de smaak en de vitamines zo goed mogelijk behouden, dan raden we je aan om het potje au bain-marie op te warmen. Warm een beetje water in een kookpot op tot het begint te borrelen en zet het potje erin met gesloten deksel gedurende de aanbevolen tijd.
In de microgolfoven:
Laat het potje open en warm het op volgens de aanbevelingen.
Voeg zodra het potje warm is wat extra olie toe en roer goed. Klaar! Dien lauw op en voeg geen zout toe.
Soort potje | Au bain marie | In de microgolfoven - 360 W |
---|---|---|
Vanaf 6 maanden | 5 minuten | 2 minuten 30 |
Vanaf 8 maanden | 6 minuten | 3 minuten |
Fruitpapjes hoeven niet te worden opgewarmd, die kunnen dus meteen opgegeten worden.
Een aantal van onze recepten bevatten allergenen, maar niet allemaal.
De allergenen staan altijd in het vet vermeld in de ingrediëntenlijst. Je kan de allergenenlijst van elk recept ook terugvinden in de fiche op de website.
Tijdens de productie volgen wij zeer strenge reinigings- en ontsmettingsregels, waardoor het risico op kruisbesmetting wordt voorkomen.
Voor baby's met een risico op allergie is het belangrijk om slechts om de 3 tot 7 dagen een nieuw ingrediënt te introduceren en te beginnen met gekookte groenten.
Gerechtjes met groenten moeten in de koelkast worden bewaard bij 0-7°C.
Ongeopend zijn ze tot 2 maanden na de productie houdbaar. De uiterste consumptiedatum (TGT - te gebruiken tot) staat vermeld op het etiket op de onderjant van het potje.
Vruchtencompotes moeten op kamertemperatuur worden bewaard, bij voorkeur beschermd tegen licht.
Ongeopend zijn ze tot 5 maanden na de productie houdbaar. De uiterste consumptiedatum (TGT - te gebruiken tot) en de uiterste houdbaarheidsdatum (THT - ten minste houdbaar tot) staan vermeld op het etiket op de onderkant van het potje.
Na opening kunnen de potjes maximaal 24 uur in de koelkast bewaard worden.
Als je denkt dat je baby niet de hele inhoud van het potje zal opeten en je wil de rest bewaren voor de dag erop, kan je best vermijden om de lepel telkens terug in het potje te steken als je je kleintje eten geeft. De kwaliteit van de inhoud blijft zo optimaal.
Je kan beter de gewenste hoeveelheid met een schone lepel overscheppen uit het potje in een apart kommetje (voor je de inhoud opwarmt in geval van groentepapjes). Sluit daarna het potje met de overblijvende inhoud en zet het meteen in de koelkast.
De potjes van Into The Spoon moeten worden opgegeten voor de THT- of de TGT-datum. Hoewel de gerechtjes kunnen worden ingevroren, is het mogelijk dat de versheid en de textuur daarbij misschien wat veranderen.
Wil je ze dus invriezen, dan raden we je aan om de inhoud over te scheppen in een ander potje dat geschikt is voor de diepvriezer, om thermische schokken te vermijden waardoor ons glazen potje zou kunnen breken.
Over het algemeen wordt aanbevolen om voeding niet langer dan 2 maanden in de vriezer te bewaren.
Laat de potjes niet bij kamertemperatuur ontdooien! Zet ze daarvoor in de koelkast (daar moet je dan een dag op voorhand aan denken), of gebruik het "ontdooi"-programma van de microgolfoven.
Essentiële vetzuren van de omega-6- en omega-3-reeks, die in oliën voorkomen, spelen een belangrijke rol in de celstructuur, in de visuele ontwikkeling en in de ontwikkeling van de hersenen van de baby.
Daarom raadt Kind & Gezin ouders aan 2 tot 3 koffielepels plantaardige olie of gesmolten boter aan een groentepapje toe te voegen. Ter herinnering: 1 koffielepel olie of boter = 5 ml.
Vreemd genoeg ligt de maximumhoeveelheid vetstof die de wetgeving voor babyvoeding toestaat, lager dan deze voedingsaanbeveling. Hoewel in onze potjes de meeste vetstof zit in vergelijking met andere potjes op de markt omdat we zo goed mogelijk willen voldoen aan de behoeften van je baby, willen we natuurlijk geen product aanbieden dat niet aan de wet voldoet ;). Sinds 2020 is deze wetgeving vervangen door een enigszins andere Europese verordening. Wij werken aan een mogelijke aanpassing van onze recepten.
Op de verpakking van de potjes staat de hoeveelheid toegevoegde vetstof die ze al bevatten, zodat je de hoeveelheid kunt toevoegen die je nodig hebt om de voedingsaanbevelingen van Kind & Gezin op te volgen.
Om de voedingseigenschappen maximaal te behouden kan je best de olie of boter toevoegen na het opwarmen van de maaltijd, vlak voor het opdienen. Wij kiezen voor onze bereidingen vetstoffen die bestand zijn tegen de milde temperaturen die wij gebruiken bij de productie.
Het gehalte aan essentiële vetzuren is niet in alle oliën hetzelfde. Daarom is het belangrijk om elke dag te kiezen voor een andere bron van vetstof:
Oliën rijk aan omega-3:
- notenolie,
- koolzaadolie,
- sojaolie,
- lijnzaadolie,
- Camelina-olie,
- hennepolie,
- sojaolie
Oliën rijk aan omega-6:
- koolzaadolie,
- zonnebloemolie,
- sojaolie, sesamolie,
- saffloerolie,
- rijstolie,
- maïsolie,
- notenolie
Alles hangt af van je kleine schat!
De WGO beveelt aan om gedurende de eerste 6 maanden exclusief borstvoeding te geven, maar in de praktijk beginnen sommige gezinnen al rond 4 of 5 maanden de borstvoeding af te wisselen met vaste voeding. Volg altijd de aanbevelingen van je kinderarts of een erkende gezondheidswerker.
Dat verklaart waarom de officiële startleeftijd voor onze eerste potjes 6 maanden is. Bied je echter al eerder vaste voeding aan, dan zijn onze gladde texturen uit het 6+-gamma perfect geschikt als eerste kennismaking. Je baby zal die eerste keren waarschijnlijk niet het hele potje leegeten. Daarom raden we je aan om niet alles in één keer op te warmen (zie de tips rond het bewaren van babyvoeding) en de maaltijd aan te vullen met moedermelk of aangepaste melk.
Er staat geen maximumleeftijd op de potjes. Ze zijn lekker van 6 maanden tot 96 of zelfs 106 jaar! Naarmate je lieveling opgroeit, veranderen natuurlijk zijn/haar behoeften, maar Into The Spoon kan een geweldige aanvulling zijn op een evenwichtige voeding.
De restjes van het stoofpotje vinden wij bijvoorbeeld nog steeds heel lekker met een stukje worst (en wat kruiden ;)). En als we konden, zouden we de potjes vruchtencompote allemaal zelf opeten XD
Geen troep in onze potjes!
Onze recepten bevatten uitsluitend gecertificeerde biologische producten. Het merendeel van de gebruikte groenten- en fruitsoorten zijn vers, seizoensgebonden en zo lokaal mogelijk. De gebruikte plantaardige oliën (olijf, koolzaad enz.) variëren naargelang het recept en zijn van Europese oorsprong. En dat is het! Meer zit er niet in een potje: alleen goede, natuurlijke producten, geen toegevoegd zout en geen additieven (geen bewaarmiddelen, geen zoetstoffen, geen kleurstoffen, geen toegevoegde smaakstoffen, geen smaakversterkers ...).
Het etiket op onze potjes vermeldt een bepaalde hoeveelheid zout, maar het gaat hierbij enkel om zout dat van nature aanwezig is in de ingrediënten.
Onze producten bevatten om diverse redenen geen toegevoegd zout:
Fysiologie:
De nieren van een baby zijn nog niet volgroeid, ze kunnen dus nog onvoldoende filteren.
Smaak:
Door het zout proef je de ingrediënten minder goed.
Voedingsgewoonten:
Veel zout toevoegen is een slechte voedingsgewoonte. Tijdens de eerste levensmaanden hebben baby's een hele lage zoutwaarnemingsdrempel. Hoe meer zout een baby eet, hoe hoger die drempel komt te liggen. Als je dus op jonge leeftijd al zout begint toe te voegen, zal de zoutwaarnemingsdrempel op volwassen leeftijd veel hoger liggen.
Onze papjes worden gepasteuriseerd om alle smaak en de aangename consistentie van goede groenten en lekker fruit te behouden.
Pasteurisatie is een bewaringsproces waarbij de potjes gedurende een bepaalde tijd tot een bepaalde temperatuur worden verhit en vervolgens snel worden afgekoeld om het merendeel van de micro-organismen te verwijderen. Dit proces stabiliseert onze producten.
Ons geheim? De tijd nemen om het juiste evenwicht te vinden tussen bewaring en het behoud van smaak, textuur en voedingsstoffen.
Omwille van de strenge geldende normen, lukt het ons nu nog niet om potjes met statiegeld aan te bieden. Daarvoor zouden we complexe, dure machines nodig hebben die ook nog eens erg veel plaats innemen.
Gebruik dus je fantasie en geef je potjes een tweede leven! Let op: om hygiënische redenen mogen de deksels slechts één keer voor voedingsdoeleinden worden gebruikt.
De prijs ligt inderdaad hoger dan industrieel bereide potjes, maar dat is een gevolg van de kwaliteitskeuzes die wij maken. Die keuzes zorgen ervoor dat je kind een ethisch verantwoorde maaltijd krijgt met een unieke en authentieke smaak.
Wij kiezen enkel biologische en seizoensgebonden grondstoffen van hoge kwaliteit.
Ons product, dat van het veld tot op je lepel geraakt dankzij ambachtslieden met oog voor smaak en respect voor het milieu, wordt met grote zorg en volgens strikte normen verwerkt.
Dit is een eerlijke prijs, die de plaatselijke economie bevordert en de producenten een eerlijk loon betaalt. Bovendien werkt Into The Spoon samen met een bedrijf voor aangepast werk (BAW). Dit is een bedrijf in de sociale economie dat de integratie van andersvaliden via werk wil bevorderen door hen de kans te geven een opleiding te volgen en toegang te krijgen tot bevredigend, aangepast en correct betaald werk.
- De gekozen producten respecteren ons milieu en wat de natuur ons op een bepaald moment wil geven.
- De producten worden gekozen naargelang het seizoen, het soort landbouw of veeteelt.
- De producten ondersteunen de lokale economie, vooral in België, maar ook in het Middellandse-Zeegebied.
- We kozen voor producten met een geringere ecologische impact.
- We laten de grondstoffen altijd eerst analyseren door een laboratorium, om er zeker van te zijn dat zij zo goed mogelijk voldoen aan de regelgeving inzake babyvoeding.
Wij stellen ook alles in het werk om strenge milieucriteria toe te passen bij de selectie van onze andere non-foodbenodigdheden.
De potjes bevatten enkel gecertificeerde biogrondstoffen.
Certisys is het controleorganisme dat ons op dat vlak bijstaat.
Een product wordt als biologisch beschouwd wanneer 95 % van zijn bestanddelen gecertificeerd bio zijn.
Het telen van de grondstoffen gebeurt op een natuurlijke manier die beantwoordt aan de basisregels van de biologische landbouw, met name:
- De producten worden geteeld op basis van biologisch geteelde zaden en zaailingen en niet op basis van GGO's (genetisch gemodificeerde organismen)
- Er worden geen chemische meststoffen gebruikt
- Er worden geen chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt
- Bepaalde productiemiddelen (producten die op het land en de gewassen worden gebruikt, zoals meststoffen) worden slechts in beperkte mate gebruik
- De vruchtbaarheid en de activiteit van de bodem moeten prioritair worden behouden door meerjarige vruchtwisselingen, door recyclage en compostering van organisch materiaal, door toevoeging van organisch materiaal van het eigen bedrijf bij gemengde landbouw, of van andere bedrijven bij biologische landbouw.
- Er wordt geopteerd voor meerjarige vruchtwisseling om de productiviteit en de biologische activiteit van de bodem te verbeteren. Elk gewas laat residuen achter die kunnen worden gebruikt voor de volggewassen.
Onze producenten gaan soms verder dan biologische landbouw door aan permacultuur te doen of met een levende bodem te werken.
Diëtetiek en voedingsdiversificatie
Wanneer je voeding gaat diversifiëren, bied je, naast melk, nieuwe voedingsmiddelen aan je baby aan. Na 6 maanden lukt het immers niet meer om met enkel moedermelk in alle voedingsbehoeften te voorzien. Bij baby’s die flesvoeding krijgen, is dat nog eerder het geval.
Dit is het moment waarop baby's nieuwe zintuiglijke ontdekkingen doen: geuren, smaken enz. die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van smaak.
Om nieuwe voedingsmiddelen te introduceren, kan je beginnen met seizoensfruit of -groenten, maar gebruik beide niet tegelijk. Het is belangrijk om slechts één ingrediënt tegelijk te introduceren, telkens om de 2 tot 7 dagen, zodat de baby vertrouwd kan raken met de smaak. Tegelijk is het voor jou gemakkelijker om te ontdekken welk voedsel misschien een allergische reactie veroorzaakt.
Heel vaak zet de pediater het licht op groen. Is dat niet het geval, ga dan af op het gedrag van je baby.
Hieronder vind je een aantal tips:
- Je baby kan zijn hoofdje rechtop houden
- Je baby aanvaardt een lepel in de mond en leert om zijn tong hol te maken
- Je baby huilt na voedingen of flesjes omdat hij honger heeft en de melk niet genoeg is.
- Je baby pakt voorwerpen op en stopt ze in zijn mond
- Je baby is geïnteresseerd in wat je eet, volgt je vork met zijn ogen als je eet, doet je na als je ergens op kauwt ...
Nieuwe voedingsmiddelen introduceren is om verschillende redenen belangrijk:
- Enkel melk is onvoldoende om in alle voedingsbehoeften te blijven voorzien.
- Gedragsontwikkeling
- Nieuwe dingen leren (geuren, smaken, texturen ...)
- Rijping van het spijsverteringskanaal en ontwikkeling van de immuniteit
- Je baby heeft interesse in andere voeding dan melk
- Speelt een rol in de ontwikkeling van smaak
- Als je baby voor het eerst naar de kinderopvang gaat, of je hervat het werk, is dat soms ook een reden om over te stappen op vaste voeding.
Wanneer je pas start met introductie van nieuwe voedingsmiddelen (tussen 4 en 6 maanden), kan je starten met fruit- of groentepap. Aan jou de keuze!
Je vindt hieronder een klassiek voedingsschema:
7 uur: 1 voeding of flesje
10 uur: 1 voeding of flesje
13 uur: 1 groentepapje of voeding/flesje als je in de loop van de dag fruitpap wil geven
16 uur: 1 fruitpapje of voeding/flesje als je in de loop van de dag groentepap wil geven
19 uur: 1 voeding of flesje
22 uur: 1 voeding of flesje
In eerste instantie is het belangrijk dat je slechts 1 nieuw ingrediënt per keer introduceert (bv. wortel/pastinaak/courgette/...), telkens om de 2 tot 7 dagen, en om indien nodig borstvoeding of een flesje bij te geven. Je baby zal de eerste dagen ongetwijfeld geen volledige maaltijd eten, daarom kan melk een goede aanvulling zijn.
Daarna zal je baby steeds vaker de groente-/fruitpap volledig opeten. Gewoonlijk wordt dan de rest van de dag enkel nog fles- of borstvoeding voorzien.
Eet je baby op een dag zowel groente- als fruitpap, dan kan je overschakelen van 5 naar 4 borst-/flesvoedingen.
Daarna (rond 7-8 maanden) stap je over naar 3 borst-/flesvoedingen en een volledige maaltijd (groenten + 10g vlees, gevogelte, vis, eieren) en 1 fruitmaaltijd. Je baby krijgt dan op een dag 5 maaltijden.
Jusqu’à environ 1 an, le lait maternel ou adapté reste la base de son alimentation.
Kind & Gezin stelt voor om met gluten te wachten tot de baby 6 maanden is. Daarom bieden wij tussen juni en oktober voor baby’s van 6 maanden en ouder het receptje “Mousseline van bloemkool, venkel en tarwegriesmeel” aan. Het juiste evenwicht tussen de venkel en de bloemkool helpt je baby bij de vertering van de gluten.
Gluten komen vooral voor in rogge, haver, tarwe, gerst, spelt en triticale. Als je te lang wacht met het introduceren van “allergene” voedingsmiddelen, kan je het ontstaan van allergieën bevorderen. Een vroege introductie van gluten zou bovendien leiden tot een betere tolerantie op volwassen leeftijd.